Architektura i nowoczesne budownictwo – Kompleks szkolny San Vito di Cadore / ATENASTUDIO

Dzięki uprzejmości ATENASTUDIO włoscy architekci ATENASTUDIO podzielili się z nami swoim projektem na Międzynarodowy Konkurs dla nowego przedszkola i przedszkola w San Vito di Cadore we Włoszech.
Więcej zdjęć i opis architekta po przerwie.
Projekt kompleksu szkolnego San Vito di Cadere, zawarty w międzynarodowym konkursie w związku z inżynierią Krej, opiera się na wizualnych i emocjonalnych relacjach z górskimi szczytami Dolomitów oraz przestrzennych i fizycznych relacjach między dziećmi a dziećmi.
oprawa.
Trzy planowane cele kompleksu (tj.
Przedszkole, szkoła podstawowa i wielofunkcyjna sala ratuszowa) zostały potraktowane jako trzy odrębne i podzielone funkcje, które jednak mogą być ze sobą połączone.
Plan budynku, który obejmuje 979 m2 działki o powierzchni 2790 m2, jest zaprojektowany w kształcie litery C , otwierając się na wschód, aby objąć góry.
Dzięki uprzejmości ATENASTUDIO Zbudowana część projektu została opracowana wokół archetypu, prostego obrazu tego rodzaju elewacji domu, o którym myślą wszystkie dzieci, tj.
Pięciokąta utworzonego na podstawie poziomej, dwóch pionowych barwach i dwóch pochyłych stokach dachu.
Formę tę następnie rozciągnięto i wydłużono wzdłuż najbardziej nachylonej sekcji, a następnie powtórzono kilka razy w różnych rozmiarach, zależnie od różnych zawartych funkcji.
Dzieci znajdą swoje domowe otoczenie w każdym małym domku.
skalowane do ich wielkości i połączone z ich korzeniami.
Każda struktura jest otoczona drewnianą okładziną, chronioną powłoką, która trzyma przestrzenie i funkcje, a jednocześnie określa ogólny obraz projektu.
Dzięki uprzejmości ATENASTUDIO Architekci: ATENASTUDIO Lokalizacja: San Vito di Cadore, Włochy Zespół projektowy: Rossana Atena, Marco Sardella, Brunella Avi, Alessandro Sacchet Współpracownicy: ATENASTUDIO: Nicoletta de Felice, Mario Gaudio, Francesca Gregori, Paride Piccinini, Gezim Bono,.
Krej inżynieria srl: Roberto Rella, Mario Miorelli, Giovanni Ros ., Sisto Avi, Paolo Avi, Denis Cipriani, Gianluca Testoni, Mara Cembran Obszar projektu: 2790 mkw.
Powierzchnia zabudowy: 979 mkw Projekt Rok: 2010 Zdjęcia: Dzięki uprzejmości ATENASTUDIO Dzięki uprzejmości ATENASTUDIO
[patrz też: olx dzierżoniów, vega meble białystok, dachówka karpiówka wymiary ]

Powiązane tematy z artykułem: dachówka karpiówka wymiary olx dzierżoniów vega meble białystok